Bu yazımda sizlere e-ihracat hakkında bazı temel durumlara dikkat çekmeye çalışacağım.

E-İhracat Nedir?
E-ihracat; bildiğimiz ticaret modelinin elektronik olarak yapılması durumu diyebiliriz. (Web Sitesi, Pazar Yerleri gibi.)
Yurt dışındaki müşteriye E-Ticaret Gümlük Beyannamesi (ETGB) ile micro ölçülerde ürün gönderme işlemi diyerek özetleyebiliriz.
E-Ticaret ile E-İhracat arasındaki fark ise tamda burada ayrılmakta.

E-İhracat Web Sitesi ile E-Ticaret Web Sitesi Farklı Mı?
Temelde farklı değil aslına bakarsak, “X” firması için kurduğumuz e-ticaret sitesi aynı zamanda e-ihracat içinde kullanılabilir!
Nasıl?
Teknik olarak bir kaç önemli detay var bunlardan birincisi elbette web sitenin dili, tarayıcı yada ip bazlı ülkelere farklı diller gösterebilmeniz gerekmekte bu sayede internet sitenize giren müşteri ya da kullanıcı internet sitenizde dolaşırken sağlıklı ve doğru sonuçları elde edebilsin. Tabi burada bir diğer önemli durum dil seçeneği sayesinde arama motorlarına doğru ve sağlıklı sonucu indexletiyoruz ki kullanıcı arama motorunda arama yaptığında sadece ilgili dil ve ilgili sonuç gelmesini sağlayalım.

Çoklu para birimi desteğiniz olması gerekmekte. X ülkesinden sitenize ziyaret eden kullanıcı dolar görmeli Y ülkesinden giren ise euro görmeli. Lokasyon, dil, para birimleri ayarlamaları doğru ve sağlıklı şekilde yapılmalı.

Bir diğer önemli durum ülkere göre içerik göstermelisiniz. X ülkesinde tercih edilen bir ürün Y ülkesi için tercih konusu değildir işte tamda burada ülke bazlı sitenizin ana sayfası olsun, ürün listeleme ekranı olsun ülkelerin coğrafi yapısına göre ayarlanabilir olmalı. 

Fonksiyonel olarak kullanabileceğiniz diğer seçenekler ise yurt dışı pazar yerleri amazon, ebay, etys gibi platformların entegrasyonunu olabilir. Bu platformların entegre edilmesi size başta bir ek ücret oluşturacaktır fakat ilerleyen süreçlerde doğru bir adım olduğuna kanaat getireceksiniz.

E-İhracat Yapabileceğiniz Platformlar Nelerdir?

En bilindik olanı hiç şüphesiz Amazon diğer bir kaç tanesi ise Ebay, Etys, Alibaba gibi platformlar. Burada dikkat etmeniz gereken platformların ülkelere göre farklı sistemleri ya da web siteleri olması örneğin ülkemizden örnek vermek gerekirse Ebay ülkemizde gittigidiyor ismi ile hizmet veriyor. Sizin pazar tercihiniz Türkiye ise gittididiyor platformu üzerinden satışlarınızı gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Stratejilerinizi işe başladıktan sonra değil öncesinde belirlemeye özen gösterin net ve kararlı olun bu sayede size hizmet verecek olan web tasarım firması ya da e-ihracat web sitesi firması isteklerinize ve taleplerinize doğru cevaplar verebilsin.

E-İhracat İle Nasıl Daha Fazla Müşteri Ulaşırım?
Gireceğiniz pazarda bir çok rakibinizin olduğunu bilmeniz gerekmekte. Onların içinden sivrilebilmek için rakiplerinizi tanımak ve çok iyi analiz etmeniz gerekmekte.

Ancak bu konularda bilginiz yok ise bu işleri yapabilecek bir firma ile çalışmanız daha doğru olacaktır.
Pazarı tanımak, rakipleri tanımak, internet siteniz nasıl olmalı, ülke veya toplum kültürel yapıları, reklam, sosyal medya ve seo çalışmaları gibi konularda. Bunlar çok daha kısa sürede daha iyi bir noktaya gelmenize olanak tanıyacak faktörler.

E-İhracat internet sitesi, e-ticaret sitesi oluştururken küçük ama etkili yöntemlerin ve dikkat edilmesi gereken koşulların olduğunu bilmeli ve buna göre süreçleri planlamalısınız.
Adımlarını ve bütçenizi buna göre ayarladığınızda kurumsal ve nitelikli olarak e-ihracat sürecini kontrol altında tutmuş olursunuz.

Yazar Hakkında

kastamonutasarim

Yorum Bırakın