E-Ticaret Sitesi Neler Sağlar?
Yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte Dünya’da olduğu gibi ülkemizde bu konudan nasibini almıştır.
Günümüz teknolojisinin de katkısıyla bilgisayarlara alternatif olarak telefonlarımız da bu teknolojik akıma uyarak gelişmektetir.
Bugün 10 – 12 yaş grubundan 70 ‘li yaş grubuna kadar birçok kişi internet teknolojisinden faydalanıyor.
İşte bu noktada yerel ve global üretim yapan firmalar satışlarını arttırmak için internet teknolojisinden faydalanmaya çalışmaktadır.
Birçoğumuzun adını sıklıkla duyduğu markalar internet teknolojisi sayesinde bugünkü marka seviyesine ulaşmışlardır.

E-Ticaret Sitesi Neler Sağlar, kısmına girmeden önce durumu şöyle bir örnekle ifade etmek yerinde olacaktır.
Yerel bir işletme olduğunuzu ve A firması adında ahşap ürünler ürettiğinizi düşünelim.

Sizin A firması olarak ahşap ürünleri üretebilmek için tüm altyapıyı kurduğunuzu var sayalım: tezgah, torna, işçi, dükkan … Üretime hazırsınız.
Yerelde de olsa sizin bu işi yaptığınızı birilerine bir şekilde tanıtmanız gerekiyor, kısa vadede dönüşler almalısınız ki kar etmeseniz de işletmenin masraflarını çıkarmanız gerekecek. Çalışan ücretleri – sigorta – dükkan kirası – elektrik – su – internet gibi pek çok gideriniz de buna dahil.

Peki nasıl tanıtacaksınız: Yerel radyo ve televizyonu kullanacaksınız, sık sık el ilanı dağıttıracaksınız bunlar akla gelen ilk yollar olacaktır. Teknolojiyle yatıp kalktığımız bu dönemde daha az emek ve para harcayarak daha hızlı bir şekilde tüketiciye ulaşmak istemez misiniz?

Peki bize bu noktada E-Ticaret Sitesi Neler Sağlar?

Şimdi A firması hizmetine uygun bir e-ticaret sitesi açtığımızı düşünelim.Bu e-ticaret sitesi sayesinde pazarınız dükkanınızın bulunduğu alanla sınırlı kalmayacak.
Pazarınız artık yerel değil, kargo ile ürünleri ulaştırabildiğiniz her yer sizin pazarınız olacak ve kendi içinde varlığını tamamlayan kısır döngüden bu şekilde kurtulacaksınız.
Peki şimdi tanıtımı nasıl yapacağınız üzerinde duralım. Yerelde harcadığınız reklam bütçesi minimum aylık 500 lira olacak, şimdi bunu internet reklamları üzerine konuşalım.
Bütçeniz yine 500 lira olsun, ahşap mobilya üzerine arama sonuçlarında reklam verdiğinizi umalım. Tıklanma başı bütçenizden kesinti 5 lira olacak sekilde bu durumu ele alalım.
500 lirada 100 tıklama alacağız değil mi? Peki biz interent sitemizi doğru oluşturduysak, vermek istediğimizi doğru verebiliyorsak, bu tıklamaların %10 size dönüş yapacaktır.
Biz hep en kötü durumları düşünerek ele alalım bu durumu %10 tıklamanın %4’ü hizmet aldı diyelim.
Reklam Bütçesi: 500 TL
Tık Başı: 5 TL
Toplam Tıklama: 100 Tık
%10 – 10 Kişi
%4 – 4 Kişi

Ürettiğimiz bir masamızın ücretide 600 + KDV TL olsun.
Bunun işçilik – kargo ve ham madde ücreti dahil masrafı 400 Lira olsun.
Biz 4 kişiye bu ürünü sattığımızda kazancımız 200*4 – 800 Lira
Reklam masrafımız – 500 TL
Kazanç – 300 TL
Firmamız masrafını çıkarmaya başladığı gibi kar bırakmaya başladı, bu şekilde yerimizde saymıyor olacağız.

Peki bize yerelde nasıl bir dönüş olacaktır? İşin doğrusu bir istatistik tutamazdık böyle oldu, şöyle geldi gibi durumları konuşamazdık.
Evet bir çalışma yapıyoruz ancak elle tutulur bir değer göremezdik. Sadece varsayımlar üzerine konuşabilirdik.

Üstelik E-Ticaret sitenizde müşterilerinize sağlayacağınız kolaylıklarda olacak, peki bunlar nelerdir?
Sanal Pos – Anlaşmalı olduğunuz bankalar ile sanal pos üzerinden vade farksız ya da vade farkına 2- 12 taksit seçeneği sunabilirsiniz. (Bu kesinlikle dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden biri)
İnternet Sitesi – İnternet siteniz sizin marka yüzünüz olacağından kesinlike doğru ve son kullanıcıya hitap etmeli. (Bu noktada doğru bir yazılım firması ile çalışmakta fayda var.)
Reklam Dışında Seo – Yine internet sitenizde yaptıracağınız seo çalışmaları ile 6 – 12 ay gibi sürelerde, tabi burada anahtar kelime faktörü önemli, belki daha kısa sürelerde reklamsız internet siteniz arama sonuçlarında çıkacaktır. (Reklam bütçesi kaldırılacak ya da 500 lira reklam yerine 100 lira reklam ücreti dönecek.)

Aslında durumu şöyle bir toparlayacak olursak internet sitesi birçok açıdan bizlere avantaj sağlyor.
Mesela showroom oluşturmak yerine internet sitemizde şık bir galeri ile internet showroomu oluşturacağız. Bu sayede yine masrafımızı minimize etmiş olacağız.

Genel ticaret mantığımız minimum masraf maksimum kazanç olacağından adımlarımızı doğru planlamamız gerekiyor.
Umarım bu makale e- ticarete yönelecek siz değerli okuyuculara faydalı olmuştur.

“E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?” başlıklı konumuzu okumayı unutmayın.

Yazar Hakkında

kastamonutasarim

1 Yorum

Yorum Bırakın