İnterent sitenizi kurdunuz yada kurmadınız önemi yok hosting içinde ayarlamanız gereken 2 önemli durumu anlatacağım sizlere.

Öncelikle PHP versiyonunuz diğeri ise Optimize Aracı

Güncel Php versiyonları kullanmaya mutlaka özen göstermeliyiz.
Nedenine gelecek olursak; her güncel sürümde performans iyileştirmeleri yapılıyor bu sayede web sitenizin açılma hızından tutunda güvenlik zafiyetlerine kadar bir çok noktada kendinizi korumuş oluyorsunuz.
Php 5.6 kullandığımız dönemlerde Php 7.0 çıktığında (Mayıs 2015) ciddi evrimsel değişikliklere gidildi. Bu değişiklikleri detaylıca anlatmak yerine sizlere bilgi olması adına temel başlıklarla belirtmek isterim.

  • Benchmark-Breaking Performansı
  • Anlaşılabilir Değişken Sözdizimi
  • Spaceship Operatörü
  • CSPRNG (Kriptografik Olarak Güvenli Sözde Rasgele Sayı Üreteci)
  • Scalar Type Hints (Tür Zorlamalı Kod Yazma)
  • Anonymous Classes (Anonim Sınıflar)
  • Return Type Declarations (Dönüş Tipi Tanımlamaları)

2020 yılına geldiğimizde Php 8.0 yayımlandı ancak bugün stabilliği sağlayabilmek adına 7.4 versiyonu kullanıyoruz ki bir çok hosting firmasıda bu noktada cpanelin sağlamış olduğu Php yapılanmasını tercih ettiklerinden 7.4 ideal duruyor.

7.0, 7.1, 7.2, 7.3, ve son olarak 7.4 her biri arasında performans noktasında farklar var.

Özellikle WordPress kullanıcısı iseniz en güncel Php versiyonu tercih etmelisiniz.

Bir diğer önemli tercih ise; Web Sitesini Optimize Edin seçeneği. Yine Cpanel üzerinden bu seşilde isimlendirilmiş alana giriş yaparak “Tüm İçeriği Sıkıştır” seçeneğini aktif ediyoruz. Bu özellik internet sitenizin sıkıştırılarak kullanıcılara paket halinde gitmesine olanak tanır.

Ancak bu özelliği aktif ettikten sonra “MultiPHP INI Düzenleyicisi” alanına girerek alan adınızı seçerek en altta bulunan “zlib.output_compression” özelliğinin aktif olduğuna emin oluyorsunuz.

Bu bir kaç işlem interent sitenizin hem daha güvenli hemde bir tık daha performanslı çalışmasına olanak tanıyacaktır.

Yazar Hakkında

kastamonutasarim

Yorum Bırakın