Geçtiğimiz ay (Ağustos 2024) de googlenin son güncellemesi ile AVIF formatını arama sonuçlarında desteklediğini duyurdu.

AVIF nedir?

AVIF, AV1 video sıkıştırma yapısına dayalı açık resim dosya uzantısıdır.

AVIF Desteği?

Bir çok büyük firma AVIF resim sıkıştırma teknolojisine geçmiş olsada google bu uzantıyı arama sonuçlarında indexlemiyor ya da listelemiyordu. Ancak yapılan son güncelleme ile bu mümkün hala geldi. Artık web sitelerinde gönül rahatlı ile AVIF resim uzantısını kullanabilirsiniz.
WordPress, Joomla, CloudFlare bu hizmeti bir süredir desteklemeye başlamıştı.

Resimleri AVIF Olarak Değiştirebilir Miyim?

Bundan sonraki dönemlerde AVIF resim uzantısını web sitelerinizde kullanabilirsiniz ancak toplu bir değişikliğe gitmenizi önermiyoruz. Örneğin 100 tane görseliniz varsa bunu bir anda AVIF resim uzantsına dönüştürmeyin. Yaptığınız düzenlemeler sonrası o andan itibaren AVIF uzantısını kullanmaya devam edin. Geçmişe doğru değişikliklerde görselleriniz url yapıları değişebileceğinden gerek indexlenmiş içeriklerde sorun yaşarsanız gerek google web sitenizde ki büyük güncelleme olduğunu hissedeceğinden web siteniz arama sonuçlarında etkisini kaybedebilir.

Eğerki toplu uzantı değişikliğine giderseniz 301 ile eski url adresini yeni url adresine mutlaka yönlendirmeyi unutmayın! Seo yapısını değiştirecek her türlü ciddi güncelleme ve adımdan uzak durun yada bunu kontrollü bir şekilde gerçekleştirin.

AVIF Resim Uzantısının Faydası Nedir?


AVIF sıkıştırma teknoloji bakımından bildiğimiz resim uzantılarının aksine daha fazla sıkıştırdığı için 875 kbit bir 1920×2208 boyutuna sahip görselde yaklaşık %86 lık bir sıkıştırma oranı ile 130kbite kadar düşmesi mümkün kılınıyor.
Özellikle E-ticaret yada yoğun resim kullanımı olan web sitelerinde ciddi bir yükleme hızında iyileştirmelere gidecektir.

Bu hızlanmanın kullanıcı deneyimi tarafında ki artıları ise hiçte yabana atılır derecede olmayacaktır.

Yazar Hakkında

kastamonutasarim

Yorum Bırakın